Primo Enitor produceert middels extrusieprocessen kunststof profielen die in vele markten worden toegepast. Binnen Enitor zijn we continu bezig om processen en producten te verbeteren. Onlangs hebben we een project voltooid, waarbij we de ombouw en opstart van de extruders laten uitvoeren door een vast team. In de oude situatie werd dit gedaan door de lijnoperator, die naast deze ombouw/opstart ook nog andere draaiende lijnen moest bedienen. In deze situatie kwam het regelmatig voor dat ombouwwerkzaamheden over meerdere ploegen (en operators) uitgevoerd werden. We hebben er voor gekozen om 4 ervaren operators uit de ploegen te halen, en deze te trainen op deze nieuwe werkzaamheden.

Doel
De insteek van dit project was om de kwaliteit en kennis van de opbouw te specialiseren met als doel; een snellere ombouw om productietijd te winnen, een gedegener opbouw van de machine, daardoor minder verstoringen gedurende de productierun, en dus minder uitval tijdens de order.

Aanpak
Als voorwaarde hebben we gesteld dat dit traject, wat wij met VAPRO wilden uitvoeren, specifiek gericht moest zijn op ónze machines en matrijzen. Alle facetten van het produceren van een goed profiel, van grondstoffen, ontwikkeling van matrijzen, tot het stabiel produceren moesten aan bod komen. Ook wilden wij dat de deelnemers naast een theoretische toets, in de praktijk hun aangeleerde kennis en vaardigheden toonden. Deze aanpak waarin VAPRO ons begeleide is als zeer positief ervaren, zowel vanuit de operators, als vanuit onze eigen specialisten die ook mee deden in dit traject.

Resultaten
Nu na drie maanden waarin de deelnemers werkzaam zijn in hun nieuwe functie als Set-up operator zijn de resultaten direct zichtbaar.
• 20% reductie van doorlooptijd van de order.
• Hogere beschikbaarheid van de machine en in een hogere leverbetrouwbaarheid voor de klant.
• 8% reductie van inspeel- en productieafval van materiaal.
• Een beter inzicht in verborgen verliezen, zoals ongeplande lange stops, lange set-up tijden, opbrengst en kwaliteitsverliezen.

Quote Wilfred Sijbolts (production manager)
Al met al zijn niet alleen de beschikbaarheid en prestaties verbeterd, er is nu ook een beter inzicht verkregen van verborgen verliezen, zoals; ongeplande lange stops, lange set-up tijden, opbrengst en kwaliteitsverliezen. Dit geeft Primo Enitor weer inzicht, waar de volgende verbeterstappen plaats kunnen vinden. Zo blijven we continue verbeteren.