Waarom VAPRO Blog Werken bij

NL Leert Door met VAPRO

Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft VAPRO – in samenwerking met het opleidingsfonds OVP – een subsidie toegekend, die het mogelijk maakt om verschillende online e-modules kosteloos te volgen. De subsidieregeling NL Leert Door geldt t/m 31 december 2022.

Welke modules kun je volgen?

Je kunt drie soorten e-modules volgen:

  • E-module Productiemedewerker: deze module is erop gericht om je snel op basisniveau inzetbaar te krijgen in de procesindustrie.
  • E-modules richting VAPRO Meesterproef op niveau BO, A, B en C. Deze e-modules zijn onderdeel van een VAPRO opleiding en bevatten per e-module meerdere webinars voor extra uitleg. Je kunt met deze modules heel gericht toewerken naar het behalen van jouw VAPRO diploma.
  • Vakgerichte e-modules: met deze e-modules kun je heel gericht meer leren over een bepaald onderwerp. Zo kun je je alleen verdiepen in dat wat je echt nodig hebt.

Hoe werkt een VAPRO opleiding?

De weg naar het VAPRO diploma is modulair ingericht. Ons advies is om te beginnen met module 1, daarna module 2, etc. We adviseren een module eerst af te ronden voordat je de aansluitende module begint. Maar als je medewerkers de stof van een module al beheersen, dan kunnen ze een module natuurlijk overslaan.

Waarom blijven ontwikkelen?

Het werk verandert. Het wordt digitaler, door verdergaande automatisering van het productieproces. Voor de toekomst van het bedrijf is het belangrijk dat je je kennis, vaardigheden en ervaringen blijft ontwikkelen. Zo ben je zelf, maar daarmee ook je bedrijf, meer weerbaar bij veranderingen. En blijf je wendbaar, productief en duurzaam inzetbaar.

Waarom ontwikkelen met VAPRO?

Het VAPRO diploma is een erg gewild en waardevol diploma. Met onze vernieuwde modulaire online scholing is het nu wel heel makkelijk om de eerste stappen richting het VAPRO diploma te zetten of je heel gericht te verdiepen in een specifiek onderwerp. Naast het zelfstandig doorlopen van onze e-modules behoort een docent op locatie als aanvullende dienstverlening ook tot de mogelijkheden.

Interesse in de regeling NL Leert Door?

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen de niveaus VAPRO Basisoperator, VAPRO A, VAPRO B en VAPRO C?

De niveaus zijn redelijk vergelijkbaar met de mbo niveaus 1 t/m 4. Het VAPRO niveau ligt net iets boven deze mbo niveaus.

Welke opleiding past het beste bij mij?

Als je niet zeker weet welk opleidingsniveau bij je past, dan adviseren wij je om een VAPRO Intredetoets te laten afnemen. Met deze Intredetoets bepalen wij jouw opleidbaarheid. Uiteindelijk leidt dit tot een advies welk opleidingsniveau het beste bij je past. De VAPRO Intredetoets is geen onderdeel van de subsidieregeling NL Leert Door. Bekijk meer informatie over de Intredetoets.

Voor welke doelgroep is de scholing bedoeld?

De scholing is bedoeld voor operators en voor toekomstige operators. Voorwaarde is wel dat je minimaal 18 jaar bent en werk zoekt of werk hebt.

Is de scholing te combineren met werk?

Ja, door het online karakter van de scholing kunnen je medewerkers dit juist goed afstemmen op hun eigen planning.

Wat is de inhoud van een module?

Je kunt hier per module bekijken welke onderwerpen aan bod komen in een module van de VAPRO opleiding.

Zijn alle onderdelen verplicht?

Je moet aantoonbaar de scholing hebben gevolgd. Dit betekent dat je de online module moet doorlopen, de theorietoets moet maken en – indien van toepassing – de webinars moet volgen. Uiteraard snappen we dat je sommige onderdelen misschien al beheerst. Daar kun je dan logischerwijs sneller doorheen lopen.

Is de scholing echt kosteloos?

Ja, de scholing is echt kosteloos. Wel is het belangrijk dat je alle onderdelen van de scholing doorloopt en een bewijs van afronding behaalt (certificaat bij een voldoende toetsresultaat, bewijs van deelname bij een onvoldoende toetsresultaat). Je kunt het bewijs van afronding aanvragen via examens@vapro.nl.

Kan ik alle modules tegelijk bestellen?

Nee, dat is niet haalbaar. Je kunt in totaal maximaal drie modules bestellen. De scholing moet bovendien worden afgerond uiterlijk 31 december 2022. Na die periode zijn de modules niet meer kosteloos toegankelijk. Daarna is het uiteraard wel mogelijk om (betaald) door te leren. Het advies is dus om eerst een module af te ronden, alvorens een volgende module te bestellen.

Wanneer vinden de webinars plaats?

De webinars zijn opgenomen en daarmee altijd te volgen op een moment waarop dat voor jou goed uitkomt. Je ontvangt de links naar de opgenomen webinars na jouw aanmelding.

Zijn er vaste toetsmomenten?

Nee, de theorietoets van een e-module kun je medewerkers zelf plannen. Bij aanmelding voor een module ontvang je een link naar het VAPRO toetssysteem. Daarin kun je op elk gewenst moment de toets maken.

Hoeveel tijd kost het om een module te doorlopen?

Dat verschilt per module. Uitgaande van 10 uur studietijd per week kun je uitgaan van zo’n 1 tot 2 maanden per module.

Behaal je het VAPRO diploma, als je alle modules hebt doorlopen?

Nee, daarvoor moeten je dan eerst nog de VAPRO Meesterproef met goed gevolg afleggen. Dit is het examen voor het VAPRO diploma. Bekijk hier meer informatie over de VAPRO Meesterproef. Met het doorlopen van de modules hebben je medewerkers zich wel optimaal voorbereid op de VAPRO Meesterproef. De VAPRO Meesterproef is geen onderdeel van de subsidieregeling NL Leert Door.