Waarom VAPRO Blog Werken bij

Nieuwsbrief leermiddelen mei 2023

Eindelijk lijkt het mooie weer nu door te zetten; de temperatuur stijgt gelukkig naar normale lentewaarden. Een mooie start voor de eindsprint naar de examenperiode in het mbo-onderwijsland. Deze keer in de nieuwsbrief dan ook belangrijk examennieuws.

 • Examens bij keuzedelen K1348 en K1349 beschikbaar
 • Examens voor mbo-certificaat C0020 beschikbaar
 • Boeken samenstellen met VAPRO Select
 • Keuzedelen: leermiddelen en examens
 • VAPRO examens voor Zorg en welzijn
 • Trainingen bij VAPRO

Examens bij keuzedelen K1348 en K1349 beschikbaar

In december vorig jaar meldden wij al dat het examen bij keuzedeel K0205 wordt vervangen. Het keuzedeel K0205 is opgesplitst in twee nieuwe keuzedelen:

 • K1348 Voorbereiding hbo wiskunde voor de techniek-I-Breed
 • K1349 Voorbereiding hbo wiskunde voor de techniek-II-Specifiek

Deze splitsing heeft als gevolg dat VAPRO twee nieuwe examens aanbiedt. Deze examens zijn vanaf de derde week van mei beschikbaar in het VAPRO Examenplatform.

Overgang

Het bestaande examen bij het keuzedeel K0205 (vier contexten) blijft beschikbaar tot 1 augustus 2024 voor studenten die voor 1 januari 2023 zijn begonnen aan hun studie en voor het keuzedeel zijn aangemeld.

Examens voor mbo-certificaat C0020 beschikbaar

Een mbo-certificaat bevat een deel van de kwalificatie-eisen van een mbo-opleiding. VAPRO biedt nu examens aan voor het mbo-certificaat Industriële productie en planning (C0020). Neem gerust contact op als je meer informatie wilt over dit certificaat. Eerder ontwikkelden wij examens voor het mbo-certificaat Meewerken in de productie (C0023).

Eigen boeken samenstellen met VAPRO Select

VAPRO biedt je de mogelijkheid om een eigen boek samen te stellen, met de onderwerpen die jij belangrijk vindt. Bijvoorbeeld voor een bijscholingstraject of een modulaire opleiding, specifiek voor jouw school. Wij ontwikkelden daarvoor een handige tool waarmee je aan de slag kan. Die tool kan je via onze website downloaden. Klik daarvoor hier en kies voor de optie ‘Stel je eigen boek samen’. De tool (een Excel bestand) wordt gedownload en je kan er meteen mee aan de slag.
Goed om te weten: een maatwerkboek kan je zowel als papieren boek of als digitaal boek (via EduCourse) laten samenstellen.

Keuzedelen: leermiddelen en examens

Het blijkt soms moeilijk om een goede keuze te maken voor een keuzedeel, zowel voor student als school. Welk keuzedeel kan ik aanbieden, wat is goed inpasbaar in de opleiding en waar vind ik goede leermiddelen en examens? VAPRO ontwikkelde de laatste jaren een breed aanbod aan leermiddelen en examens bij keuzedelen. Ben je benieuwd naar het aanbod van leermiddelen bij de keuzedelen? Kijk dan eens in onze webwinkel, dat kan door hier te klikken. Een overzicht van de examens bij keuzedelen vind je door hier te klikken.

Wil je iets weten over beschikbaarheid, wijze van examenafname of kosten? Neem dan contact op.

VAPRO examens voor Zorg en welzijn

Wist je dat VAPRO ook gecertificeerd examenleverancier is binnen het domein zorg en welzijn? Bekijk hier ons aanbod.

Trainingen bij VAPRO

Op meerdere locaties in Nederland verzorgen wij trainingen voor praktijkbegeleiders, mentoren en examinatoren. Daarbij bieden we handvatten om hun rol goed uit te kunnen voeren. Maar wist je dat we ook maatwerktrainingen verzorgen? Zowel voor docententeams als voor bedrijven. Geïnteresseerd? Neem gerust contact op.

Hieronder een greep uit de standaard trainingen:

 • Examineren met VAPRO examens – 16 november 2023
 • Begeleiden van deelnemers aan een operatoropleiding – 28 september 2023
 • Effectief instrueren op de werkplek – 13 oktober 2023
 • Certificeringsdag examinatoren – 7 december 2023
 • Terugkomdag voor examinatoren – 15 juni en 19 oktober 2023

Bekijk het volledige aanbod en de inhoud van de trainingen op onze website.