Waarom VAPRO Blog Werken bij

Nieuwsbrief leermiddelen oktober 2023

De eerste nieuwsbrief van schooljaar 2023-2024. Met een vooruitblik op de flexibilisering van onderwijs en een uitnodiging om jouw beeld daarover met VAPRO te delen. 

En verder in deze nieuwsbrief: 

  • Exameninstrumenten 2023-2024 beschikbaar 
  • Flexibilisering van onderwijs 2030 
  • Eigen maatwerkboeken samenstellen met VAPRO Select
  • Trainingen bij VAPRO: het actuele aanbod 
  • Wijziging vaststellingsformulieren examens

Exameninstrumenten 2023-2024 beschikbaar

VAPRO zet de laatste puntjes op de i voor de ontwikkelingsgerichte toetsing en kwalificerende examinering. Uiterlijk 1 november zijn de toets- en exameninstrumenten beschikbaar in het VAPRO Examenplatform. 

Goed om te weten: VAPRO is druk bezig met de ontwikkeling van nieuwe examenvragen voor de kennistoetsen met meerkeuzevragen. In combinatie met de jaarlijkse toets- en  itemanalyse houdt VAPRO de kwaliteit van de itembank zo hoog. Deze nieuw ontwikkelde vragen worden na vaststelling (vrijdag 17 november) toegevoegd aan de itembank. 

Flexibilisering van onderwijs

Vanuit verschillende onderwijsinstellingen komen steeds meer vragen naar een flexibele invulling van de operator opleidingen. Redenen hiervoor zijn een lagere maar ook veranderende instroom, een veranderende samenleving en een veranderende arbeidsmarkt. Mede vanuit deze behoefte en vanuit het overheidsthema Leven Lang Ontwikkelen (LLO) is ook het samenwerkingsverband MBO in2030 ontstaan. 

VAPRO kan onderwijsinstellingen helpen bij het invulling geven aan de behoefte tot een meer flexibele inrichting van het onderwijs. VAPRO benut de komende periode om te onderzoeken hoe VAPRO haar materiaal (en softwaresystemen) geschikt kunnen maken om in te zetten in flexibele onderwijstrajecten. In gesprek met scholen dit jaar horen we graag wat de behoeftes zijn op het gebied van de flexibilisering van onderwijs. Wil je daar zelf eens met VAPRO over praten, neem dan gerust contact op. Via de nieuwsbrief zullen wij je hierover (bij nieuws) informeren. 

Eigen boeken samenstellen met VAPRO Select

VAPRO biedt je de mogelijkheid om een eigen boek samen te stellen, met de onderwerpen die jij belangrijk vindt. Bijvoorbeeld voor een bijscholingstraject of een modulaire opleiding, specifiek voor jouw school. Wij ontwikkelden daarvoor een handige tool waarmee je aan de slag kan. Die tool kan je via onze website downloaden. Klik daarvoor hier en kies voor de optie ‘Stel je eigen boek samen’. De tool (een Excel bestand) wordt gedownload en je kan er meteen mee aan de slag.
Goed om te weten: een maatwerkboek kan je zowel als papieren boek of als digitaal boek (via EduCourse) laten samenstellen.

Trainingen bij VAPRO

Op meerdere locaties in Nederland verzorgen wij trainingen voor praktijkbegeleiders, mentoren en examinatoren. Daarbij bieden we handvatten om hun rol goed uit te kunnen voeren. Maar wist je dat we ook maatwerktrainingen verzorgen? Zowel voor docententeams als voor bedrijven. Geïnteresseerd? Neem gerust contact op.

Hieronder een greep uit de standaard trainingen:

  • Examineren met VAPRO examens 19 maart, 4 november 2024
  • Begeleiden van deelnemers aan een operatoropleiding 20 februari, 13 mei 2024 

Bekijk het volledige aanbod en de inhoud van de trainingen op onze website.

Wijziging vaststellingsformulieren examens keuzedelen

Een oplettende gebruiker van onze examens bij keuzedelen stelde de vraag aan VAPRO waarom er op het vaststellingsformulier voor de examens keuzedelen verwezen wordt naar een cohort. Dat lijkt te suggereren dat een keuzedeel gekoppeld is aan een cohort, maar er is sprake van een ingangsdatum van een keuzedeel. En dat is dus een terechte opmerking.  

Mochten er nieuwe examens bij keuzedelen door VAPRO geleverd worden,  dan hanteren wij voortaan op de vaststellingsformulieren bij de examens het woord  ‘ingangsdatum’ in plaats van ‘cohort’.