Waarom VAPRO Blog Werken bij

Composietverwerken I

Geen proces is hetzelfde. Het productieproces rondom composietenverwerking leer je het beste in een praktijksituatie en dan bij voorkeur op jouw werkplek.

In de opleiding Composietverwerken I leer je meer over de achtergronden van het proces, van het uitvoeren van de processtappen tot het bewaken van de kwaliteit en het ingrijpen bij (eenvoudige) verstoringen.

Hoe ziet de opleiding eruit?

In deze opleiding staat de werkplek centraal. VAPRO verzorgt de opleiding in company. In het eerste gesprek inventariseert VAPRO in overleg eventuele verstoringen binnen het proces. Vanuit een theoretische basis maak je de koppeling naar hoe je binnen jouw organisatie en functie het productieproces kunt beheersen en bijsturen. Ook doe je ervaring op met andere verwerkingstechnieken.

De opleiding omvat de volgende onderwerpen:

  • Inleiding composietenbranche
  • Eigenschappen en constructies van composieten (basale kennis);
  • Grond- en hulpstoffen: basale kennis van matrixsystemen, soorten vezelmaterialen en eigenschappen, kernmaterialen, additieven, trends in materiaalgebruik en hulpmaterialen bij verwerking
  • Veiligheid en milieu: werken met veiligheidsbladen en persoonlijke veiligheid, veiligheidswetten (beperkt) en veilig werken op de werkplek
  • Mallen en modellen: tekening lezen, soorten maltechnieken, soorten mallen en modellen (materialen en soorten ontwerpen), werken met mallen en modellen (productiegereed maken en lossen) en oplossen van storingen
  • Productietechnieken: lamineren (handlamineren, spray-up, prepreg lay-up), vacuüminjectie en GMT/RTM, machinale technieken (wikkelen, pulltrusie, prepreg persen, koud- en warmpersen), proces- en materiaalkeuze en aandachtspunten bij verwerken
  • Nabewerking: nabewerkingstechnieken en eenvoudige reparaties
  • Verbindingen: mechanische-, lijm- en laminaatverbindingen

De duur van de opleiding is maximaal 10 dagen.

De opleiding wordt afgesloten met een NRK theorie-examen Composietverwerken I. Met een voldoende toetsresultaat behaal je het landelijk erkende NRK diploma Composietverwerken I. Het is ook mogelijk een praktijktoets af te nemen binnen jouw bedrijf.

Voor wie is de opleiding bedoeld?

Je bent werkzaam in de composietenbranche en hebt geen of weinig kennis van het verwerken van composieten. Je voert onder begeleiding voorbereidende, eenvoudige producerende, afwerkende en afrondende werkzaamheden uit. Ook verricht je eenvoudig onderhoud aan materialen en gereedschappen. Hierbij gebruik je verschillende materialen en gereedschappen en hanteer je handmatige en (semi-)geautomatiseerde processen.

Je beschikt over een vooropleiding op vmbo niveau of een vergelijkbaar niveau. Enige praktische kennis binnen het verwerken van composieten is een pre.

De inhoud van de opleiding is afgestemd op functies als leerling composiet verwerker, bedieningsman wikkelafdeling of pultrusie, polyesterverwerker A, lamineerder, glasvezelspuiter, productiemedewerker (montage), kunstharsverwerker en operator composieten.