Waarom VAPRO Blog Werken bij

Deelnemersanalyse

Heb je al ervaring binnen het productieproces van je bedrijf en heb je als operator veel kennis op zak? En wil je dit verzilveren met het VAPRO diploma? Dan geeft de deelnemersanalyse je inzicht in wat je al beheerst en wat je nog niet kunt laten zien.

Wat moet je voor de VAPRO Deelnemersanalyse doen?

Je kunt op vier verschillende niveaus de VAPRO Deelnemersanalyse doen: VAPRO Basisoperator, VAPRO A, VAPRO B en VAPRO C. De Deelnemersanalyse bestaat uit verschillende onderdelen, afhankelijk van het niveau:

 • Theorieassessment: je maakt één (VAPRO Basisoperator) of drie online toetsen (VAPRO A, B en C). Je bent per toets maximaal twee uur bezig.
 • Praktijkassessment: je doorloopt samen met een VAPRO consultant in twee uur fysiek het (deel van het) productieproces waar je werkzaam bent. Waar mogelijk voer je handelingen uit of je legt uit hoe je zou handelen. De VAPRO consultant stelt je ook vragen.

Het theorie- en het praktijkassessment vinden plaats op twee verschillende dagen.

Geïnteresseerd in een VAPRO Deelnemersanalyse?

Wat krijg je?

Je krijgt bij bestelling van de deelnemersanalyse:

 • Het organiseren en plannen van de Deelnemersanalyse door VAPRO.
 • Toegang tot het online toetssysteem voor het theorieassessment.
 • Het inzetten van een VAPRO consultant voor het praktijkassessment.
 • Een adviesrapport op maat, dat helder beschrijft aan welke onderwerpen binnen de modulaire VAPRO opleiding je nog extra aandacht moet besteden. Zo kun je je gericht zelfstandig voorbereiden op de Meesterproef.

Wat wordt er van jouw bedrijf verwacht?

De tijdsinvestering is minimaal. Wel is het een voorwaarde dat je bij een bedrijf in de industrie werkt. Het praktijkassessment van de Deelnemersanalyse vindt namelijk plaats in jouw eigen werkomgeving. Het is echter niet nodig dat er iemand van jouw bedrijf aanwezig is tijdens het praktijkassessment.

Hoe weet je op welk niveau je een VAPRO Deelnemersanalyse moet doen?

Je vindt hier per niveau wat je moet kennen en kunnen voor de VAPRO Meesterproef. Zo kun je voor jezelf al een inschatting maken welk niveau het beste bij jou past.

Daarnaast vind je hieronder de meest voorkomende situaties van een operator:

 1. Je hebt geen technische (voor)opleiding gevolgd: wij adviseren je om geen deelnemersanalyse te doen. Ook met relevante werkervaring op zak zal blijken dat je nog veel ontwikkelpunten hebt voor de theorie en mogelijk ook voor de praktijk. Een volledig opleidingstraject is dan de meest logische oplossing. Je kunt dan beter de VAPRO Intredetoets doen. Zo ontdek je welk niveau voor jou het meest geschikt is.
 2. Je hebt een technische (voor)opleiding gevolgd, die niets te maken heeft met het beroep van operator: heb je werkervaring als operator, dan kun je een deelnemersanalyse doen op het niveau van jouw vooropleiding. Heb je geen werkervaring als operator, dan kun je beter een VAPRO Intredetoets doen. Je kunt dan ontdekken welk niveau voor jou het meest geschikt is.
 3. Je hebt een technische (voor)opleiding gevolgd, die iets te maken heeft met het beroep van operator: heb je werkervaring als operator, dan kun je een deelnemersanalyse doen op het niveau van jouw vooropleiding. Heb je geen werkervaring als operator, dan adviseren we je om geen deelnemersanalyse te doen. Je zult minder theoretische ontwikkelpunten hebben, maar je mist de praktijkervaring van een operator. Je kunt dan beter de volledige modulaire VAPRO opleiding op het gewenste niveau doorlopen.
 4. Je hebt langer dan vijf jaar geleden een mbo opleiding operator gevolgd: je kunt een deelnemersanalyse doen op het niveau van jouw vooropleiding. We gaan dan na hoe ver je theoretische kennis is weggezakt en of er nog ontwikkelpunten voor de praktijk zijn.
 5. Je hebt recent een mbo opleiding operator gevolgd: wij adviseren je om geen deelnemersanalyse te doen. Om je goed voor te bereiden op de VAPRO Meesterproef adviseren we je om de volgende onderdelen van de modulaire VAPRO opleiding op het gewenste niveau te doorlopen:
  • VAPRO A: module 5 (Verbeterprocessen in jouw bedrijf)
  • VAPRO B: module 5 (Storingzoeken) en module 6 (Optimalisatie)
  • VAPRO C: module 6 (Storingzoeken) en module 7 (Voorbereiden onderzoek).