Waarom VAPRO Blog Werken bij

Filmblazen

Filmblazen is een verwerkingstechniek voor de productie van folies, plastictassen en zakken. Extrusie is een integraal onderdeel van het filmblazen.

De opleiding Filmblazen is een vervolg op de opleiding Extruderen II en bouwt voort op je basiskennis en vaardigheden. Tijdens de opleiding leer je op voortgezet niveau theoretische en praktische kennis over het filmblaasproces, keuring en controle. Hierdoor vergroot je inzicht in het filmblaasproces en de bijbehorende technieken.

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding omvat onder andere:

  • de materialen: kunststoffen, basis kunststofchemie, basis natuurkunde, toeslagstoffen, materiaaleigenschappen.
  • de extruder en het extrusieproces: extruderen, temperatuurregeling, de spuitkop. De extruder met gladde intrekzone en driezone-schroef en extruder met gegroefde intrekzone.
  • filmblazen: filmvoorbehandeling, de spuitkop, het filmblaasproces, de ballonkoeling.
  • optimaliseren van productkwaliteit: filmeigenschappen, invloed van procesvariabelen op de kwaliteit, statistische begrippen en kwaliteitsproblemen.
  • meet- en regeltechniek en transporteren en doseren (optioneel).

De duur van de opleiding is maximaal 10 dagen.

Voor wie is de opleiding bedoeld?

Je bent werkzaam in de kunststofbranche en hebt binnen het filmblazen minimaal twee jaar praktische ervaring. Je stelt machines in, beheerst het proces, bewaakt de kwaliteit, controleert de aan- en afvoer van grondstoffen en het gereed product en onderhoudt de apparatuur.

De inhoud van de opleiding is afgestemd op de functies voor personeel uit de sector lager productiekader, operators, voorlieden, bazen, opzichters, werkmeesters en werknemers.

Je beschikt over een vooropleiding op vmbo-niveau of vergelijkbaar niveau. Ook heb je kennis op het niveau van minimaal de opleiding Extruderen I, of een vergelijkbare opleiding, en je hebt hiermee praktijkervaring opgedaan.

Heb je kennis op het opleidingsniveau Extruderen II, of op vergelijkbaar niveau, dan kan de opleidingsduur met enkele bijeenkomsten verkort worden.