Waarom VAPRO Blog Werken bij

Spuitgieten III

De opleiding Spuitgieten III is een vervolg op Spuitgieten II. In deze opleiding staat troubleshooting centraal. Je leert hoe je problemen kunt herkennen, analyseren en oplossen.

Hierdoor ben je in staat om het gehele productieproces zelfstandig uit te voeren.

Hoe ziet de opleiding eruit?

In deze opleiding staat de werkplek centraal. VAPRO verzorgt de opleiding in company. In het eerste gesprek inventariseert VAPRO in overleg eventuele verstoringen binnen het proces. Vanuit een theoretische basis maak je de koppeling naar hoe je binnen jouw organisatie en functie het spuitgietproces kunt beheersen en hoe je het proces kunt bijsturen.

De opleiding omvat de volgende onderwerpen.

  • Proceskennis en -beheersing: start- en stopprocedures en de noodzakelijke aandachtspunten, procesparameters binnen de cyclus, productievoorbereiding, inbouwen matrijs en instellen machinebewegingen
  • Procesvariabelen bij het instellen van de juiste machineonderdelen, richtwaarden bij eerste instelling procesparameters, kenmerken van verkeerd ingestelde procesparameters, optimaliseren procesparameters (proefspuiten) en herkennen en oplossen productiefouten
  • Kwaliteitsbeheersing: effecten productkwaliteit bij verandering van verschillende machine-instellingen, vastleggen verwerkingsomstandigheden op machine-instelkaart en kwaliteitsbeheersing binnen het totale proces

De duur van de opleiding is maximaal 10 dagen.

De opleiding wordt afgesloten met een NRK theorie-examen Spuitgieten III. Met een voldoende toetsresultaat behaal je het landelijk erkende NRK diploma Spuitgieten III. Het is ook mogelijk een praktijktoets af te nemen binnen jouw bedrijf.

Voor wie is de opleiding bedoeld?

Je bent werkzaam in de spuitgietbranche, beheerst het spuitgietproces en beschikt over minimaal vier jaar praktische ervaring.

De inhoud van de opleiding is afgestemd op functies als spuitgieter C, spuitgieter III, machinesteller spuitgieten, assistent hoofdoperator, assistent voorman, paneloperator en kunststofvakman.

Je beschikt over een vooropleiding op mbo niveau of een vergelijkbaar niveau. Daarnaast heb je kennis op het niveau van de opleiding Spuitgieten II, of een vergelijkbare training, en heb je hiermee praktijkervaring opgedaan.