De training

Geen proces is hetzelfde. Het productieproces rondom composietenverwerking leer je het beste in een praktijksituatie en dan bij voorkeur op jouw werkplek.

In de training Composietverwerker I leer je meer over de achtergronden van het proces, van het uitvoeren van de processtappen tot het bewaken van de kwaliteit en het ingrijpen bij (eenvoudige) verstoringen.

Voor wie?

Je bent werkzaam in de composietenbranche en hebt geen of weinig kennis van het verwerken van composieten. Je voert onder begeleiding voorbereidende- en eenvoudige producerende werkzaamheden uit, maar ook afwerkende- en afrondende werkzaamheden en verricht eenvoudig onderhoud aan materialen en gereedschappen. Hierbij maak je gebruik van verschillende materialen, gereedschappen en je hanteert zowel handmatige als (semi-)geautomatiseerde processen.

Je beschikt over een vooropleiding op VMBO niveau of vergelijkbaar niveau. Enige praktische kennis binnen het verwerken van composieten is een pre.

De inhoud van de training is afgestemd op de functies zoals deze binnen de composietenbranche gebruikelijk zijn, te weten: leerling composiet verwerker, bedieningsman wikkelafdeling of pultrusie, polyesterverwerker A, lamineerder, glasvezelspuiter, productiemedewerker (montage), kunstharsverwerker, operator composieten.

Inhoud

De training wordt incompany verzorgd. Bij een incompany training zal VAPRO in het eerste gesprek in overleg eventuele verstoringen binnen het proces inventariseren. Tijdens de training staat jouw werkplek centraal en wordt er vanuit de theorie de koppeling gemaakt naar de organisatie. Ook maken we een koppeling naar jouw functie en werkzaamheden zodat je in staat bent het productieproces te beheersen en bij te sturen. Je doet dan ook binnen jouw bedrijf praktijkervaring op. Daarnaast zul je ervaring opdoen met andere verwerkingstechnieken.

Het programma omvat onder andere de onderstaande basistheorie:

  • inleiding composietenbranche;
  • eigenschappen van composieten en constructies van composieten (basale kennis);
  • grond- en hulpstoffen: basale kennis van matrixsystemen, soorten vezelmaterialen en haar eigenschappen, kernmaterialen, additieven, trends in materiaalgebruik, hulpmaterialen bij verwerking;
  • veiligheid en milieu: werken met veiligheidsbladen en persoonlijke veiligheid, veiligheidswetten (beperkt), veilig werken op de werkplek;
  • mallen en modellen: tekening lezen, soorten maltechnieken, soorten mallen en modellen w.o. materialen, soorten ontwerpen. Ook het werken met mallen en modellen w.o. het productiegereed maken, het lossen en oplossen van storingen aan mallen en modellen;
  • productietechnieken: lamineren (handlamineren, spray-up, prepreg lay-up), vacuüminjectie en GMT/RTM, machinale technieken (wikkelen, pulltrusie, prepreg persen, koud- en warmpersen), proces- en materiaalkeuze en aandachtspunten bij verwerken;
  • nabewerking: nabewerkingstechnieken, eenvoudige reparaties;
  • verbindingen: mechanische-, lijm- en laminaatverbindingen.

Examen

De training kan worden afgesloten met een NRK theorie-examen Composietverwerker I. Na het met goed gevolg afleggen van het examen ontvang je het diploma Composietverwerker I. Dit diploma is erkend door de Federatie NRK en de branchevereniging VKCN waardoor het een verhoogde waarde op de arbeidsmarkt geeft.

Startdata en locaties

Momenteel geen data gepland.

Offerte aanvragen