De training

Filmblazen is een verwerkingstechniek voor de productie van folies, plastictassen en zakken. Extrusie is een integraal onderdeel van het filmblazen.

Voor medewerkers met enige praktijkervaring met het filmblaasproces is voortgezette kennis van belang. De training Filmblazen is een vervolg op de training Extruderen II en bouwt voort op je basiskennis en vaardigheden. Tijdens de training word je op voortgezet niveau theoretische en praktische kennis bijgebracht over het filmblaasproces, keuring en controle. Hierdoor vergroot je inzicht in het filmblaasproces en de bijbehorende technieken.

Voor wie?

Je bent werkzaam in de kunststofbranche en hebt binnen het filmblazen minimaal 2 jaar praktische ervaring. Ook stel je machines in, beheerst het proces, bewaakt de kwaliteit, controleert de aan- en afvoer van grondstoffen en gereed product en onderhoudt de apparatuur.

De inhoud van de training is afgestemd op de functies voor personeel uit de sector lager productiekader, operators, voorlieden, bazen, opzichters, werkmeesters en werknemers.

Je beschikt over een vooropleiding op vmbo-niveau of vergelijkbaar niveau. Ook heb je kennis op het niveau van de training minimaal Extruderen I (EX I), of een vergelijkbare training, en hebt hiermee praktijkervaring opgedaan. Als je kennis hebt op het opleidingsniveau Extruderen II, of op vergelijkbaar niveau, dan kan de trainingsduur met enkele bijeenkomsten verkort worden.

Inhoud

Het programma omvat onder andere:

  • De materialen: kunststoffen, basis kunststofchemie, basis natuurkunde, toeslagstoffen, materiaaleigenschappen.
  • De extruder en het extrusieproces: extruderen, temperatuurregeling, de spuitkop. De extruder met gladde intrekzone en driezone-schroef en extruder met gegroefde intrekzone.
  • Filmblazen: filmvoorbehandeling, de spuitkop, het filmblaasproces, de ballonkoeling.
  • Optimaliseren van productkwaliteit: filmeigenschappen, invloed van procesvariabelen op de kwaliteit, statistische begrippen en kwaliteitsproblemen.
  • Optioneel: Meet- en regeltechniek en Transporteren en doseren.

Startdata en locaties

Momenteel geen data gepland.

Offerte aanvragen