VAPRO D

“VAPRO D, de schakel van MBO naar HBO!”

Voor wie?

De VAPRO D-brancheopleiding is speciaal ontwikkeld voor procesoperators die zichzelf willen ontwikkelen en willen doorgroeien naar de functie van Basisprocestechnoloog. Je wordt opgeleid tot een praktisch ingestelde, pragmatische en oplossingsgerichte technoloog met leidinggevende capaciteiten. Er wordt sterk ingezet op het verdiepen van de theoretische kennis en het ontwikkelen van het abstract denkvermogen. Ten opzichte van VAPRO C is de opleiding meer onderzoeksgericht.

Welke functies kan ik beoefenen?

Met het VAPRO D-branchediploma kun je aan de slag als algemeen technicus of projectleider, development technician, manufacturing engineer, project engineer, process engineer, quality system specialist of R&D engineer.

De duale opleiding

Studiebelasting

De opleiding VAPRO D duurt twee jaar. Per jaar zijn er veertig lesweken. In één week heb je ongeveer 10 contacturen met het opleidingsinstituut, besteed je 10 uur aan de voorbereiding van de lessen via zelfstudie en 10 uur aan het uitvoeren van praktijkopdrachten.

De leerstof is opgedeeld in modules. Dit betekent dat je binnen een bepaalde periode aan een beperkt aantal onderwerpen werkt, waardoor de opleiding heel overzichtelijk is. De opleiding sluit bovendien nauw aan op je eigen werksituatie.

Werken en leren tegelijk

In het theoriedeel komen onder meer procestechnologie, procesbeheersing, bedrijfsmanagement, scheikunde en milieu aan bod, maar ook ondersteunende vakken als wis- en natuurkunde. Wat je tijdens de lessen leert pas je vervolgens direct toe in de praktijk via praktijkstudies en praktijkprojecten. Dit praktijkdeel voer je uit op je eigen werkplek of op een andere plek binnen het bedrijf waar je werkt. Hierbij word je intensief begeleid door een VAPRO D-docent de mentor van je bedrijf. De invulling van de praktijkopdrachten bepaal je zelf, in overleg met het opleidingsinstituut. Denk hierbij aan het opstellen van een meetrapport of het maken van een technisch verslag. In overleg wordt van tevoren een plan van aanpak met planning opgesteld. Je eigen initiatief en het nemen van verantwoordelijkheid zijn hierbij erg belangrijk.

Competentiegericht onderwijs

De brancheopleiding VAPRO D is competentiegericht. Met een competentie bedoelen we de combinatie van kennis, vaardigheden en professionele houding. Bij competentiegericht onderwijs gaat het dus niet alleen om het kennen van de theorie, maar ook om het ontwikkelen van de competenties die nodig zijn om het vak in de praktijk uit te oefenen. Kortom, bij VAPRO D leer je wat je nodig hebt om je werk op professionele wijze uit te voeren.

Praktische informatie

Toelatingseisen VAPRO D

Voor de VAPRO D-brancheopleiding gelden de volgende toelatingseisen:

 • Een MBO-4 diploma zoals VAPRO C, Procestechniek of Algemene Operationele Techniek, een propedeuse Chemische Technologie (CT) of een gelijkwaardige vooropleiding met werkervaring.
 • Je werkgever dient achter je opleidingsplannen te staan en bereid te zijn om binnen het bedrijf een mentor aan te wijzen. Die mentor speelt een rol bij de uitvoering van de praktijkopdrachten. Er vindt altijd een intakegesprek plaats om je vooropleiding en werkervaring te toetsen.

Kosten en inschrijven

Ben je geïnteresseerd in het volgen van de schakelopleiding VAPRO D? Neem dan contact op met Hogeschool Utrecht. Zij kunnen je alles vertellen over de kosten van de opleiding, het lesmateriaal en de inschrijvingsprocedure.

Bachelor Chemische Technologie

Na het behalen van het VAPRO D-branchediploma nog niet uitgestudeerd? Studeer dan nog twee jaar verder voor het Bachelordiploma Chemische Technologie. Met je VAPRO D op zak kun je bij de deelnemende hogeschool onder voorwaarden instromen  in de vierjarige HBO-opleiding.

Contactinformatie

De opleiding VAPRO D is een samenwerkingsverband tussen VAPRO en Hogeschool Utrecht.

T 088 – 481 11 99
werkenstudie@hu.nl
I Hogeschool Utrecht

Belangrijk om te weten

 • Waarom een VAPRO opleiding?

  Mede door de vergrijzing zal er ook in de toekomst vraag blijven naar goed opgeleide operators. Een operator is verantwoordelijk voor het bedienen van machines en installaties en voor het beheersen van het productieproces. Voor operators die een stapje hoger willen, zijn er bij veel bedrijven ook goede doorstroommogelijkheden. Kortom, mooie kansen die je niet kunt laten liggen! Als operator of technicus werk je met machines en geautomatiseerde processen. Met een opleiding van VAPRO leer je de kennis en vaardigheden die je daarvoor nodig hebt. Het VAPRO-branchediploma dat je aan het einde van de opleiding tot operator krijgt, is bovendien in heel Nederland bekend én erkend. Iedere werkgever weet dus precies wat je hebt geleerd. Wel zo handig als je wilt doorgroeien of gaat solliciteren.

 • Hoe lang duurt een opleiding?

  De VAPRO D opleiding duurt 2 jaar.

 • Meer informatie

  Meer informatie over deze opleiding vind je terug in de VAPRO D brochure.