Veelgestelde vragen

Hier vind je een overzicht van de veelgestelde vragen over het VAPRO opleidingsmodel.

 • Waar kan de VAPRO opleiding worden gevolgd?

  VAPRO heeft een samenwerkingsverband met de volgende ROC’s:

  Wil je meer informatie over een mbo operator opleiding? Neem dan contact met ons op: info@vapro.nl of 070 337 8300.

 • Welke vooropleidingseisen gelden er?

  De onderwijsinstelling waar een deelnemer wordt ingeschreven bepaalt het toelatingsbeleid. Controleer de actuele eisen altijd goed bij de desbetreffende onderwijsinstelling. Over het algemeen gelden de volgende eisen:

  Heb je minimaal een lbo diploma behaald? Dan kom je in aanmerking voor de VAPRO Operator A of de VAPRO Operator B opleiding.

  Voor de VAPRO Operator C opleiding gelden de volgende vooropleidingseisen:

  • Je dient minimaal in het bezit te zijn van een LBO diploma.

  Wanneer je de opleiding in de sector economie, zorg en welzijn of landbouw gevolgd heb geldt het als aanvullende eis dat je het examen Wiskunde en Natuur-/Scheikunde 1 hebt afgelegd.

  Als je dit examen niet hebt afgelegd dan dient er een intredetoets te worden afgenomen waaruit het VAPRO Operator C niveau blijkt.

  • Bewijs dat de eerste drie leerjaren van de HAVO of VWO goed zijn doorlopen.
  • je bent in het bezit van een MBO niveau 2/3 diploma voor dezelfde beroepenrichting.

  De VAPRO D opleiding wordt aangeboden door Hogeschool Utrecht. Indien je geïnteresseerd bent in het volgen van de VAPRO D opleiding kun je contact opnemen met deze Hogeschool.

 • Kan ik mij aanmelden met een buitenlands diploma?

  Ja, mits je diploma is gewaardeerd, zodat kan worden bepaald wat de waarde is van het diploma in Nederland. Een diplomawaardering is een advies waaraan geen rechten kunnen worden ontleend. Om je diploma te laten waarderen kun je contact opnemen met het Informatiecentrum Diplomawaardering.
 • Wat zijn de kosten van een VAPRO opleiding?

  Dit is afhankelijk van de onderwijsinstelling die het opleidingsprogramma verzorgt en de deelnemers inschrijft. Een VAPRO relatiemanager brengt een bezoek aan het bedrijf om de wensen en mogelijkheden te bespreken en stelt vervolgens een offerte op voor de kosten.
 • Wat is de studiebelasting van de opleiding?

  De studiebelasting is gemiddeld 10 uur per week. Bij een mbo-opleiding is die exclusief de lesuren en beroepspraktijvorming. Bij andere opleidingen (zoals maatwerk- of brancheopleidingen) is de studiebelasting afhankelijk van het type opleiding en de opleidingsduur waarbinnen dit plaatsvindt.
 • Kom ik in aanmerking voor vrijstellingen?

  Hiervoor dient een vrijstellingsverzoek te worden ingediend. Wanneer je werkgever je wil aanmelden bij een ROC, dan dient er bij het betreffende ROC een vrijstellingsverzoek te worden ingediend.
 • Welke alternatieven zijn er buiten het volgen van de volledige opleiding?

  Wanneer je geen volledige opleiding kan of wilt volgen dan is het VAPRO Kennis Op Maat wellicht iets voor jou.
 • Ik zie dat de operator opleiding ook door een ander ROC wordt aangeboden dan in jullie lijst staat. Hoe kan dit?

  Onderwijsinstellingen die niet met VAPRO samenwerken, maken geen gebruik van ons gehele opleidingsmodel. Deze onderwijsinstellingen bieden wel een Operator opleiding aan, maar geen VAPRO operator opleiding.
 • Ik heb via een ROC mijn VAPRO BO/A/B/C behaald en wil graag een VAPRO branchediploma aanvragen. Kan dat?

  Je kunt met je diploma en een kopie van de laatste praktijkproef een branchediploma van VAPRO aanvragen, mits je de opleiding via het VAPRO-model hebt gevolgd.

  Voor alle operators en technici die aantoonbaar willen hebben dat zij een VAPRO opleiding gevolgd hebben, biedt VAPRO een gratis service: Het VAPRO branchediploma. Het VAPRO branchediploma wordt afgegeven aan operators die een volledige VAPRO opleiding hebben gevolgd. Het VAPRO branchediploma toont aan dat de operator is opgeleid volgens het VAPRO model dat voor iedereen herkenbaar is. Wanneer je aan bovenstaande criteria voldoet dan kun je het VAPRO branchediploma aanvragen via het Aanvraagformulier VAPRO Branchediploma.

 • Ik ben mijn diploma kwijtgeraakt. Kan ik een nieuwe aanvragen?

  Een officieel diploma wordt eenmalig uitgegeven. Als je je diploma kwijt bent en je hebt deze ooit behaald bij VAPRO of BEPRO, dan kunnen wij je wel een “verklaring afgelegd examen” verstrekken. Deze verklaring heeft dezelfde waarde als het oorspronkelijke diploma. Je kunt hiervoor per email contact opnemen met de Examenleverancier VAPRO.

  Heb je je diploma bij een andere onderwijsinstelling behaald dan VAPRO of BEPRO? Dan kun je bij die onderwijsinstelling  een verklaring opvragen.