Persoonlijke ontwikkeling nu belangrijker dan ooit

Een medewerker die zich mag ontwikkelen van zijn baas, zit beter in zijn vel, is blijer met zijn baan en is minder vaak ziek. Goed voor de medewerker zelf én voor het bedrijf dus. Hoe zit dat bij jullie?

Is het opleiden en ontwikkelen van medewerkers echt een prioriteit? In een steeds krapper wordende arbeidsmarkt zou dit wel eens dé reden kunnen zijn dat mensen bij jouw bedrijf willen werken. En het mooie is: het hoeft niet altijd veel te kosten!

Magneet voor goede kandidaten

Medewerkers die zich mogen ontwikkelen, hebben meer plezier in hun werk, maken minder fouten en zijn minder vaak ziek. Alleen dat is al reden genoeg om te investeren in persoonlijke ontwikkeling. Maar de mate waarin je als werkgever aandacht hebt voor leren en ontwikkelen, bepaalt ook hoe aantrekkelijk je bent voor nieuwe medewerkers die willen groeien. Vind jij het dus belangrijk om – in deze krappe arbeidsmarkt – vooral mensen aan te trekken die nieuwsgierig zijn en nieuwe dingen willen leren? Maak dan van leren en ontwikkelen een grote prioriteit, en word – naast een vitaal en gezond bedrijf – een magneet voor dit soort kandidaten.

Niet iedereen wil groeien, en dat is prima

Je hebt verschillende soorten medewerkers: de mensen die gewoon leuk werk willen en het prima vinden om hun hele leven hetzelfde te doen, en mensen die willen groeien, zich willen ontwikkelen en nieuwe dingen willen leren. Geen goed of fout, je hebt beide soorten nodig als bedrijf. Maar heb jij die ambitieuze medewerker die meer wil, ook wat te bieden? Is er binnen jullie bedrijf sprake van een leercultuur? Als er een moment is om te investeren in een goed opleidingsbeleid voor jouw mensen, dan is het nu.

Het was nog nooit zo makkelijk

Door de online mogelijkheden om te leren, kunnen medewerkers studeren op tijdstippen die hen goed uitkomen. Zo wordt het zelfs voor operationele medewerkers in ploegendiensten, bereikbaar. Of het nou gaat om heel gericht kennis bijspijkeren met vakgerichte modules of zelfstudieroutes, op weg naar een VAPRO-diploma, medewerkers studeren in hun eigen tijd en op hun eigen tempo.

Kosten zijn ook geen argument meer

Werken aan je ontwikkeling hoeft ook niet veel meer te kosten: de overheid ziet het belang van opleiden en ontwikkelen, en stimuleert dit met subsidies in de zogenaamde ‘Nederland Leert Door’-regeling. Via deze regeling kunnen mensen kosteloos scholing volgen, waaronder ook vakgerichte opleidingen voor operators. Kosten zijn dus geen argument meer tegen het volgen van scholing.

Geen reden om het niet te doen!

Eigenlijk is er dus geen reden om níet aan de slag te gaan met persoonlijke ontwikkeling. Heb je hierover een vraag of wil je een keertje sparren wat de mogelijkheden voor jouw organisatie zijn? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij denken graag met je mee.