Leidinggeven begint bij jezelf

Hoe geef ik leiding? Waarom maak ik bepaalde keuzes? Hoe ervaren je ook bent als leidinggevende, door zelfreflectie kun je jouw collega’s beter aansturen.

Leidinggeven begint bij jezelf. Door bewustwording van je eigen denkbeelden en uitgangspunten kun je meerdere stijlen van leiderschap ontwikkelen en toepassen. Een uitzendkracht die een week blijft vraagt een andere benadering dan een ervaren kracht. Als jouw manier van werken is dat je al je mensen actief controleert en stuurt, kan dat voor spanning zorgen. Zeker als medewerkers vakbekwaam en zelfredzaam zijn. Je neemt ze autonomie uit handen. En dat levert irritatie op. Afhankelijkheid neemt toe, zelfredzaamheid af. Door jezelf meer stijlen van leidinggeven eigen te maken kun je variëren en zorgen dat het talent van medewerkers tot bloei komt. Durven reflecteren op je eigen handelen is hierbij cruciaal.

Verander je time management

Als leidinggevende ben je vaker bezig met brandjes blussen dan met het bepalen van de planning voor de langere termijn en structurele verbeteringen. Je kunt die rollen zelf omdraaien door time management beter toe te passen. Dit leidt tot een efficiënter werkproces. Laat medewerkers zoveel mogelijk zelf problemen oplossen. Zelf storingen oplossen voelt ongetwijfeld goed. Alleen, je staat daarmee wel de ontwikkeling van collega’s in de weg en het kost je veel tijd.

Verbeter competenties medewerkers

Zorg dat medewerkers eerst een probleem zelf proberen op te lossen. Leren door zelf te doen en te ontdekken werkt nog altijd het best en snelst. Bij te grote productiedruk neem je zelf de lead en laat je zien hoe het wel moet. Zo verbeteren de competenties van medewerkers, die in de toekomst storingen zelf kunnen oplossen. Voor jou als leidinggevende blijft dan meer tijd over om te komen tot structurele verbeteringen.

VAPRO geeft trainingen voor het verbeteren van leiderschapskwaliteiten.


Via de VAPRO nieuwsbrief delen we nieuws en geven we onze visie op (ontwikkelingen in) de procesindustrie. Meld je daarom aan en blijf op de hoogte!