De onstuitbare opkomst van de RFID chip.

De nieuwe RFID chip wordt op verschillende manieren toegepast en beïnvloedt op steeds meer terreinen ons leven.

De RFID chip zit niet alleen in je bankpasje, maar ook in alle beveiligingslabels van producten die we in de winkel kunnen kopen.

RFID staat voor Radio-Frequency IDentification (identificatie met radiogolven). Het is een technologie om van een afstand informatie op te slaan en af te lezen van zogenaamde RFID tags die op of in objecten, of soms ook bij levende wezens worden ingebracht (zoals bij huisdieren).

Maatwerk en efficiëntie

RFID toepassingen zijn ook doorontwikkeld binnen de industrie. In het maakproces van ieder product krijgt ieder los onderdeel inmiddels een eigen code, waardoor je veel meer op maat kunt produceren.

Wil je als consument een groene Opel Astra met twee rode deuren, dan is het – dankzij de RFID chips op losse onderdelen – nu mogelijk om (in ieder geval in theorie) twee losse deuren te indentificeren binnen het proces en volautomatisch door een andere lakstraat te sturen.

Dit monitoren en sturen op productonderdeel, via de RFID chip, is ook handig om snel te kunnen schakelen bij afwijkingen en storingen in de productieketen van een fabriek.

Produceren kost minder tijd wanneer de RFID chip slim wordt toegepast. SAP ontwikkelt software waarmee informatie uit databases nog gemakkelijker kan worden gekoppeld aan productie apparatuur en minder operators zullen dus meer werk kunnen verzetten. Dat betekent tot wel 20% meer rendement! Als het gaat om deze 4e revolutie in de industrie, lopen wij echt voor op China.

Wat betekent het voor mijn medewerkers?

De mogelijkheden die RFID biedt in maatwerk en efficiëntie brengen vanzelfsprekend ook een complexere technische inrichting van de fabriek met zich mee: flexibele productiestraten en meer robots.

Maar de kansen en uitdagingen rondom RFID zijn niet alleen technisch: hoe zorg je dat jouw mensen kunnen werken met deze nieuwe technieken? Hoe school je ze bij?

Om niet achter te lopen in de ontwikkelingen rondom RFID in de proces- en maakindustrie, besteden wij in onze opleiding VAPRO Operator B/C steeds meer aandacht aan zaken als:

  • Besturingstechniek
  • Electronica
  • Storingszoeken

Kennis die nodig is om goed te kunnen werken met complexe apparatuur die komt kijken bij RFID.

Meer weten over de 4e revolutie?

Neem dan contact op.