Dit is de operator van de toekomst

Goed nieuws: de economie trekt aan, investeringen in de procesindustrie nemen toe. Maar ook de rol van de operator verandert, mede door toenemende digitalisering en robotisering. Welke vaardigheden en kennis heeft technisch vakpersoneel in de toekomst nodig?

Technologische ontwikkeling of niet, de basiskennis voor een operator verandert niet. Kennis van natuurwetten blijft bijvoorbeeld essentieel.  Echter, door toenemende investeringen in de procesindustrie nemen digitalisering en robotisering de komende jaren waarschijnlijk een vlucht. Voor de operator vraagt dat andere vaardigheden en kennis. Niet alleen om het werk goed te blijven uitvoeren, maar ook om mee te bewegen met het bedrijf in een steeds veranderende markt. Het verhelpen van storingen gebeurt bijvoorbeeld steeds vaker in de controlekamer in plaats van op de werkvloer. Als operator wordt daardoor het analytisch vermogen – processen  soepel laten verlopen, overzicht bewaren, communiceren – belangrijker dan het sleutelen aan een defecte pomp.

Operators opleiden voor de toekomst

Om operators klaar te stomen voor de toekomst ontwikkelde VAPRO samen met tientallen bedrijven in de procesindustrie het branchediploma. Het doel hiervan: werknemers resultaat-, functie- en doelgericht opleiden voor een zo vloeiend en efficiënt mogelijke werkproces. Met Lean Leren zorg je er bijvoorbeeld voor dat medewerkers taakgericht leren werken. Hierdoor kunnen medewerkers hun vak beter uitoefenen en storingen zelfstandig verhelpen.

Minder storingen, beter overzicht

Storingen komen door verbeterde productie processen minder voor dan in het verleden. Als operator ben je in de toekomst steeds meer bezig met het optimaliseren van productieprocessen. Maar als er dan een keer iets gebeurt – een storing bijvoorbeeld – dan moet je meteen kunnen optreden zonder het overzicht te verliezen. Gelukkig kun je jezelf, mede door de verbeterde technologie, hierin trainen. Denk aan het nabootsen van communiceren onder druk in de cockpit van een echte flightsimulator.