Intervisiekaarten: Gereedschap voor een goed gesprek

Aanvankelijk vroegen wij ons af of het concept van conversatiekaarten wel zou aanslaan bij de doelgroep van procesoperators, maar het enthousiasme was verrassend groot.

Inmiddels hebben wij verschillende sets van intervisiekaarten ontwikkeld, met bijvoorbeeld vragen over de vakdeskundigheid van operators.

In plaats van te doen waar wij goed in zijn: onze deskundigheid overbrengen, bewandelen wij met de VAPRO intervisiekaarten de omgekeerde weg. Wij leveren vragen aan – elementaire vragen – waarop de antwoorden al aanwezig zijn in jullie eigen organisatie.

Intervisiekaarten worden gebruikt om onderwerpen waarover (te) weinig of niet gepraat wordt, bespreekbaar te maken.
Een leuke manier om met elkaar in gesprek te gaan over het werk, met een actieve rol van deelnemers zelf: operators, teamleiders, maar soms ook enigineers en procestechnologen.

Door met een groep collega’s aan de slag te gaan met onze kaarten, ontstaat er vaak een open sfeer waarin mensen vrijuit kunnen praten en zogenaamde “domme vragen” niet bestaan.

“Wat ik zag is dat mensen die meer dan 10 jaar op de fabriek werken opeens vragen durfden te stellen waarvan ze eigenlijk dachten dat ze niet meer gevraagd mochten worden.”

De ervaring leert dat na sessies met onze intervisiekaarten vaak concrete vervolgstappen worden gezet die het werkproces en de communicatie op de werkvloer zeer sterk verbeteren.