Safety Excellence: slimmer, efficiënter en veiliger werken

Safety Excellence kent drie elementen: veiligheid, efficiency en kwaliteit. Wat de impact van het optimaliseren van deze elementen kan zijn, merkten wij recent bij een van onze klanten. Daar begeleidden wij een traject op het gebied van veiligheid en energiebesparing. In een reeks van twee tot drie workshops leren wij werknemers hoe ze zelf kunnen kijken waar werkprocessen beter en efficiënter kunnen én hoe ze zelf kunnen uitrekenen wat er wordt bespaard aan energie, grondstoffen, uren en euro’s.

Ownership

Bij VAPRO vinden wij het belangrijk om mensen centraal te stellen bij veranderingen. Door medewerkers heel anders en bewuster te laten kijken naar hun dagelijkse werk, ontstaat een toenemende mate van _ownership_ en groeit het draagvlak voor procesverbetering zichtbaar. Medewerkers werden uitgenodigd om op vrijdagmiddag tijdens het controlerondje te kijken welke apparaten en machines nog aan stonden, die in het weekeinde mogelijk wel uit zouden kunnen. Of om te kijken of de stoomleidingen overal voldoende geïsoleerd waren. De opdracht was vervolgens om te berekenen wat een efficiëntieslag zou opleveren.

Besparing door efficiency

Een deelnemer ging eens rekenen aan een eiwitdroger, waarvan de regeling aangaf dat hij niet stond afgesteld op maximaal rendement. Uiteindelijk kwam hij tot een optimaliseringsvoorstel die het volgende opleverde:

– Een besparing van ruim 14000 kuub aardgas per jaar (3000 euro)
– Een meeropbrengst eiwit van 115.000 kilogram per jaar (180.000 euro)

Safety Excellence

Veiligheid op de werkvloer hangt vaak samen met je ogen open houden en blijven nadenken: slim en efficiënt werken met oog voor de gewenste kwaliteit. Daarom houdt Safety Excellence zich niet alleen maar bezig met voorschriften en regels. De verbeteringen die Safety Excellence teweegbrengt, hebben dus niet alleen met veiligheid te maken maar vaak ook met energie en de optimalisatie van productieprocessen.