Veiligheid op de werkvloer: praat er over!

Waar gewerkt wordt, worden ook fouten gemaakt.
Mensen vergeten dingen en hoe langer je ergens werkt, hoe meer de routine er in kan sluipen. Werkprocessen worden voor vanzelfsprekend gehouden.

Zeker in de procesindustrie is het zaak om aandacht te blijven besteden aan veiligheid: scherp kijken naar standaard procedures die er niet voor niets zijn, nadenken over hoe
apparatuur en werkmethoden veiliger gemaakt kunnen worden.

Je eigen werknemers zijn hierbij een vaak onderschatte bron van kennis en ervaring.

Wie maximaal gebruik wil maken van de kennis die aanwezig is op de werkvloer, moet er voor zorgen dat het gesprek over veiligheid ook op een ‘veilige’ manier gevoerd kan worden.

Het fijne aan de intervisiekaarten van VAPRO is dat ze het gesprek over veiligheid op gang helpen, zonder dat er eerst iets ernstigs moet zijn gebeurd dat het nodig maakt.

Door collega’s onderling voorbeelden te laten aandragen van situaties die als onveilig worden ervaren, wordt nadenken over veiligheid geïnternaliseerd, in plaats van een verplichte les uit een cursusboek.

Dit levert doorlopend concrete inzichten op die een externe trainer misschien niet zo snel achterhaalt.

Meer weten weten over wat VAPRO intervisiekaarten kunnen betekenen voor jullie organisatie?

Hier alvast greep uit de feedback van eerdere sessie met onze intervisiekaarten:

“We leren onvoldoende van storingen en van onze fouten. We moeten een installatielogboek gaan bijhouden waarin incidenten worden genoteerd.”

“Niet iedereen heeft een heftruckdiploma. Dit betekent dat je ook grondstoffen klaar moet zetten voor anderen. Er is daardoor onvoldoende tijd om het eigen proces in de gaten te houden.”

“De codering van chemicaliën is niet gestandaardiseerd. Daardoor is er wel eens verwarring en komen verkeerde doseringen voor.”

“We zien nu het voordeel van een hulplijst om niets te vergeten bij een powerdip of stroomuitval”