Wat levert kennismanagement mij eigenlijk op? Waarom zou ik er in investeren?

De ontwikkelingen in de procesindustrie gaan snel. Daarom is het belangrijk dat organisaties bij blijven op het gebied van vaktechnische kennis. Kennismanagement dus.

Wij hanteren hiervoor het VAPRO kenniswiel, waarbij wij naar vijf elementen kijken die betrekking hebben op het kennisniveau binnen een organisatie. Per element kijken wij: wat loopt goed, wat minder goed? Wanneer alle spaken even lang zijn, draait het wiel optimaal.

Degelijk kennismanagement biedt veel voordelen:

– Wanneer er een goed systeem is voor het maken van handleidingen, worden operators beter ingewerkt en lopen nieuwe projecten sneller. Dit bespaart tijd en geld.

– Veel ervaren operators gaan op een bepaald moment met pensioen. Door hun ervaring en kennis doorlopend te borgen in werkvoorschriften, voorkom je iedere keer opnieuw een kennisdrain op het moment dat mensen stoppen.

– Heb je als organisatie te maken met audits, dan is het fijn om een goede beoordeling te krijgen. Wanneer je altijd precies kunt aangeven welke (veiligheids)kennis op welk niveau aanwezig is binnen de organisatie, scoor je goed.

Onze doelgroep bestaat uit medewerkers op de vloer: technische dienst, laboranten, operators. Goed kennismanagement zorgt ervoor dat zij veilig omgaan met machines en materialen – en met zichzelf.

En dat laatste is misschien nog wel het belangrijkste!