Zo haal je als praktijkbegeleider het beste resultaat

Als praktijkbegeleider in de procesindustrie ben je medeverantwoordelijk voor het leerproces van medewerkers en stagiaires. Hoe zorg je dat deelnemers zich het best ontwikkelen op de werkvloer?

Als praktijkbegeleider, of bedrijfsbegeleider, heb je een ontzettend belangrijke taak, want je stoomt medewerkers klaar voor een beroep. Een stagiair of medewerker die goede begeleiding krijgt, leert het werkproces beter kennen, signaleert eerder afwijkingen en communiceert makkelijker met collega’s. En dat is niet alleen goed voor de productiviteit op lange termijn. Maar ook voor de arbeidsmarktwaarde van de deelnemer, omdat zijn kennis en ervaring toeneemt én hij een mbo-diploma op zak heeft. Deelnemers kun je begeleiden vanuit een Beroepsopleidende Leerweg (BOL) opleiding. Met stageperiodes bijvoorbeeld. Of je kunt personeel of nieuwe medewerkers helpen, die leren via de Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL). Zij combineren werk en leren.

Creëer tijd voor de praktijkbegeleider

Als praktijkbegeleider leer je deelnemers de kneepjes van het vak. Tijd vormt vaak het grootste struikelblok in de begeleiding, want je eigen werk gaat ook gewoon door. Belangrijke tip; zorg voor een juiste balans tussen sturen en loslaten van de deelnemer. Hoe doe je dat?

Ga iedere week met elkaar in gesprek en bespreek de voortgang. Wat gaat goed, wat kan beter? Prik meteen een nieuwe datum als je bijvoorbeeld door een storing niet met elkaar om tafel kunt op het afgesproken tijdstip. Neem vooraf de ontwikkelingsgerichte toetsen kritisch door en geef feedback. Stel bij vragen van de deelnemer wedervragen in plaats van zelf het antwoord te vertellen.  Regelmatig samen zitten en de voortgang bespreken lijkt veel tijd te kosten, maar uiteindelijk hebben beide partijen er baat bij. Door het leerproces goed te monitoren, zie je als bedrijfsbegeleider ook wanneer je de deelnemer meer zelfstandigheid en verantwoordelijkheid kunt geven. Als bedrijf kun je meer tijd creëren voor de praktijkbegeleider en examinator.

Belangrijkste competenties praktijkbegeleider

  • Inlevingsvermogen, heeft de deelnemer behoefte aan een helpende hand of juist meer vrijheid? Is de deelnemer daar ook echt klaar voor?
  • Kritisch denken, stel vragen om deelnemers te triggeren en enthousiasmeren.
  • Flexibiliteit, neem de tijd om stagiairs te begeleiden.
  • Kennis van de opleiding.

VAPRO leidt praktijkbegeleiders en examinatoren in de procesindustrie op.